Hans Hofstra ‘best of the rest’

KOLMEERSLAND – Hans Hofstra uit Oppenhuizen en zijn uit Sneek afkomstige fokkeniste Djawia du Bois werden gister op het NK zeilen in de Schakel uitgeroepen tot ‘best of the rest’.

Thijs Kort stond weer geen maat. De Drachtster topzeiler schreef zijn 14de nationale Schakeltitel bij. Zoals gezegd was hij zaterdag en zondag opnieuw ongenaakbaar op het Sneekermeer. Met drie overwinningen op rij legde hij samen met partner Willy Booomsma de basis voor de nieuwe titel. Na een  derde plaats zeilde hij naar zijn vierde eerste plaats. De tweede plaats in de slotrace op zondag was ruim voldoende.

Twee dagen eerder name hij de Sneekweek-hoofdprijs voor de beste zeiler in de Zestienkwadraat-klasse in ontvangst. Het was het zestiende wandbord voor de stuurman uit Drachten. Hij heeft nu nog één zege nodig om op gelijke hoogte te komen met de recordhouders Piet van der Zwaag uit Joure (Valk) en Yska Minks uit Sneek (Yngling).

De strijd om de tweede plaats op het NK Schakel was spannend. Na de eerste dag stonden Sneekweekwinnaar Erwin de Vries, Hans Hofstra en Ronald Damen uit Eemnes alledrie op 14 punten. Hofstra trok uiteindelijk aan het langste eind door de laatste wedstrijd te winnen.

Erwin de Vries, varend met Ilonka van der Zee, kwam een puntje tekort om op het podium te eindigen. Damen finishte net voor hem en eindigde in het eindklassement als derde. Het Sneker duo Steven van der Zee en Marcel de Vries eindigde als vijfde. Er kwamen in het door watersportvereniging Frisia óp Sneek’ georganiseerde NK 23 boten aan de start.